Evert

Evert van Niekerk

Ik ben Evert, en woon op De Wieken sinds de opening in 2012. Mijn lichamelijke en verstandelijke beperkingen (cognitief rond de 4 jaar) komen voort uit het Sjögren-Larsson-syndroom en mensen met dit syndroom hebben vaak een opgewekt karakter en dat geldt zeker ook voor mij. Ik rijd – of “scheur” – in mijn elektrisch bestuurbare rolstoel en ik communiceer met behulp van een spraakcomputer. Tot mijn 18de ging ik naar school, maar dat vond ik toen niet leuk meer en daarom ga ik nu overdag naar de dagbesteding van Zelo, de Mallemolen.
Zelo, dat is inmiddels echt waar ik me thuis voel. Regelmatig krijg ik bezoek van mijn zus Tess, Dirk of mama. Soms ga ik met hen op vakantie of doen we uitstapjes: naar de film, zwemmen of een keer naar de Efteling. Daar leef ik dan helemaal naar toe. De filmpjes die daarvan worden gemaakt staan op mijn spraakcomputer, en ik weet deze feilloos te vinden en af te spelen.
Ik houd van het contact met de begeleiders en vooral van het grapjes maken met hen. Als ik ze voor de gek kan houden, kan laten schrikken of ze kan uitdagen, dan kunnen we dan samen erg om lachen.
Ze zeggen wel dat ik in de puberteit zit, want ik word heel vaak verliefd op meisjes. Vooral meisjes die ik zie op Netflix, tekenfilmmeisjes die dapper en stoer en sterk zijn. Ik wil dan indruk op hen maken door ook stoer te zijn. Daarom houd ik ook van dure, sjieke sportauto’s en zware motoren, want ik heb wel door dat meisjes dat aantrekkelijk vinden. Soms kiest zo’n meisje (in de film) voor een ander vriendje en daar heb ik dan echt liefdesverdriet van. Dan draai ik vooral liedjes van Marco Borsato of Gordon over verdrietig en alleen zijn. Die liedjes zoek ik zelf op Youtube, dat zit ook op mijn spraakcomputer. Ik ben echt een jongen van deze tijd, want ik weet dat je online dingen kunt bestellen (kan ik met een beetje hulp ook zelf) en dat een bestelbus ze dan bij mij komt bezorgen. Daar ben ik gek op.
Een paar vrijwilligers komen iedere week bij mij: de ene neemt mij mee op de fiets naar interessante plekken in de omgeving (auto’s, motoren, paarden, etc.) en met de andere ga ik online gamen (auto-racen).